Rasedus ja toitumine – toiduenergiavajadus ja kaaluiive

Rasedus ja toitumine – toiduenergiavajadus ja kaaluiive

Rasedusega kogunevatest lisakilodest võib olla väga raske vabaneda, seega on väga tähtis, et sinu rasedusaegne toiduga saadav energia ei ületaks tegelikku energia vajadust. Väga kurb on vaadata neid noori emasid, kes pisar silmis terviserajal või spordiklubis oma beebikilosid maha jooksevad. Süüa tuleb ühe eest, mõelda tuleb kahe eest.

Toiduenergiavajadus

Energia on meie organismile vajalik elutegevuse tagamiseks.

Energia vajadus sõltub:

  • vanusest,
  • soost,
  • organismi ainevahetuse iseärasusest ja seisukorrast,
  • paljudest väiksematest teguritest,
  • kõige enam füüsilisest aktiivsusest.

Kogu energiakulu jaguneb neljaks osaks:

  1. Kulu põhiainevahetuseks, mis moodustab 60–70% energiakulutusest. Siia kuulub alaliste põhitalitluste, näiteks vereringe, hingamise, eritusprotsesside ning kudede ainevahetuse ja lihastoonuse minimaaltaseme säilitamise energiakulu. Siia kuulub ka kehatemperatuuri ühtlustamisele ja säilitamisele kuluv energia.
  2. Kulu kehaliseks koormuseks on väga erinev, kuid mõõdukal kehalisel koormusel moodustab see 15–30% kogu energiakulust.
  3. Kulu toidu seedimiseks ja toitainete ladestamiseks moodustab 10% koguenergiast.
  4. Termogenees pruunis rasvkoes moodustab ainult 2–3% koguenergiast [1].

Toiduenergia soovitused

Fertiilses eas naiste päevase toiduenergia keskmised soovitused (vanuses 19–50 eluaastat) on ligikaudu 2000 kcal ning on oluliselt seotud kehalise aktiivsusega.

Raseduse ja rinnaga toitmise ajal suureneb naise toiduenergiavajadus.

Erinevad allikad annavad energiavajaduse kohta erinevaid andmeid.

Tervise Arengu Instituudi ja Eesti Toitumisteaduste Seltsi poolt 2006. aastal välja antud „Eesti toitumis- ja toidusoovituste“ andmetel   suureneb naiste toiduenergiavajadus raseduse ajal 300kcal päevas ja rinnaga toitmise ajal 500–650kcal päevas [2]. Kui aga neil perioodidel kehaline koormus oluliselt väheneb, siis ei ole otstarbekas toiduenergiat suurendada, sest sellega kaasneb kehamassi liigne tõus.

USA Riikliku Teaduste Akadeemia Meditsiiniinstituut (IOM/NAS) ei soovita naiste toiduenergiavajadust suurendada raseduse I trimestril. Alates II trimestrist peaks aga toiduenergia kogust suurendada 340kcal päevas ja III trimestrist 452kcal päevas [3].

2004. aastal  uuris Nancy F. Butt oma meeskonnaga rasedusaegset toiduenergia vajadust.

Uuringus osales: 17 alakaalus( KMI alla 19.8), 34 normaalkaalus( KMI 19.8- 26.0) ja 12 ülekaalus või  rasvunud (KMI üle 26.0) rasedat naist.

Uuringus leiti, et I trimestril suurenes toiduenergiavajadus:

  • alakaalus naistel 150kcal päevas,
  • normaalkaalus naistel – ,
  • ülekaalus/ rasvunud naistel- .

II trimestril suurenes toiduenergiavajadus:

  • alakaalus naistel 200kcal päevas,
  • normaalkaalus naistel 350kcal päevas,
  • ülekaalus/ rasvunud naistel 450kcal päevas.

III trimestril suurenes toiduenergiavajadus:

  • alakaalus naistel 300kcal päevas,
  • normaalkaalus naistel  500kcal päevas,
  • ülekaalus/ rasvunud naistel 350kcal päevas [4].

Toiduenergia nõustamine

Nõustamine toiduenergia osas peaks olema alati individuaalne ning arvestama järgmisi aspekte:

  • kehamassi indeks (KMI) enne rasedust,
  • kehakaalu tõusu omapära raseduse ajal,
  • kehaline aktiivsus ja selle muutus raseduse ajal,
  • eeldatava ja soovitud kehakaalu saavutamiseks vajalik energiahulk.

Kaaluiive

Paljud uuringud jagavad laialtlevinud seisukohta, et kaalutõus teatud vahemikus on seotud imikute sünnikaaluga, mis kuulub madalaimasse riskikategooriasse suremuse ja terviseprobleemide osas. Aga kui palju täpselt peaks raseduse jooksul juurde võtma, ei ole siiani kokku lepitud.

Keskmiselt võtavad naised raseduse ajal juurde 12.5 kg.

Kaal tõuseb tänu:

  • lapsele – umbes 3.5 kg
  • emaka kasvule – umbes 1 kg
  •  platsenta kasvule – umbes 0.5 kg
  •  rindade suurenemisele – umbes 1 kg
  • lootevedelikule – umbes 1 kg
  •  organismis tekkivale vedelikule – umbes 1.5 kg
  •  rasvkattele, mille organism kasutab ära rinnaga toitmise perioodil – umbes 0.5 kg

Palju võiks rasedusega juurde võtta?

  • Alakaaluline naine( KMI alla 19.8) – 12.7kg kuni 18.2 kg.
  • Normaalkaalus naine( KMI 19.8- 26.0) –  11.4kg kuni 15.9 kg.
  • Ülekaaluline naine ( KMI 26.0- 29.0) – 6.8kg kuni 11.4 kg.
  • Rasvunud naine (KMI üle 29.0) –  vähemalt 6.8 kg.
  • Mitmikrasedus – 15.9 kuni 20.5 kg [5].

Lisakilodest, mis ladestuvad rasvkoena, võib hiljem olla raske vabaneda. Samuti ei ole soovitatav rasedusaegse kaalutõusu piiramine allapoole soovituslikke norme.

Kokkuvõte

Energiat tuleb saada toiduga täpselt nii palju kui sa kulutad.

Jõukohane füüsiline aktiivsus ja tervislik toitumine aitavad sul säilitada head vormi ja valmistuda sünnituseks.

Sinu rasedusaegne toitumine mõjutab sündiva lapse toitumisharjumusi ja tervist kogu eluks.

Hooli iseendast ja oma lapsest.

 

Toitumisnõustaja Evelyn Rüüberg

www.hhb.ee

Telefon 5624 1271
E- post: evelyn.ryyberg@hhb.ee

[1] http://www.toitumine.ee/energia-ja-toitainete-vajadused/

[2] http://www.terviseamet.ee/fileadmin/dok/Keskkonnatervis/toitumine/Raamatu_sisu.pdf

[3] http://www.nap.edu/openbook.php?isbn=0309085373

[4] http://ajcn.nutrition.org/content/79/6/1078.full#ref-5

[5] http://www.tervisekool.ee/tervisekool/failid/File/kasulik%20teave/Rasedusaegne%20kaaluiive.pdf